Sura miner blev segerns sötma

Sura miner blev segerns sötma

5 years ago 1 0 1699

Veckans program började med en bunke vispar. På bordet framför oss stod stora färgglada fat med vilt spridda skurar, bland annat björnbär, fänkål, hasselnöt och rosmarin. Att få jobba med något utav bären skulle kännas bäst och allra minst ville jag nog ha sötpotatisen. Som först ut i ledet drog jag lyckligt nog vispen som sa, tranbär.

Även om mitt självförtroende låg på topp med vinst från förra veckans utmaning, var konkurrensen som vanligt oerhört hög. Alla är där för vinst och nivån trappas ständigt upp. Som ni redan kanske lagt märke till, ja det är ju svårt att missa, så lackar svetten mellan blixtsnabba steg och stekande tv-belysningar. Det är varmt! Men när det är tävling har jag full fokus och fullkomligt älskar vad jag gör. I varje moment försöker jag hitta en glädje och lekfullhet som ska speglas i min desserter. Då kan svettdroppen få hänga på nästippen bäst den vill.

Jag hade aldrig tidigare jobbat med tranbär i en dessert, men älskar att jobba med bär i alla dess former, så kände att det här nog ska gå vägen. Jag smakade på tranbären och min första tanke var, helvete vad surt. Det kom till att behövas lite söta komponenter för att kunna balansera upp syran. Min första tanke som dök upp var vit choklad, kanderade nötter, maräng och apelsin. Jag ville verkligen föra fram det röda bäret och satsade på att alla komponenter på tallriken skulle innehålla just tranbär. Jag gjorde en vit chokladcheesecake med tranbär, italiensk maräng smaksatt med tranbär, tranbärssorbet, kanderade hasselnötter, inkokta tranbär smaksatt med apelsin och ingefära och slutligen lite oxalis samt färskriven pistage. Tiden blev knapp och jag kände hur den bokstavlingen rann iväg. När det var 5 min kvar tog jag ut min cheesecake ur frysen och insåg att min huvudkomponent på tallriken inte hunnit sätta sig … Vilken mardröm! Nu är vinsten körd, tänkte jag. Men jag kämpade på och på något magiskt sätt lyckades jag till sist få ihop det.

När det sedan var dags för avsmakning så kom först Roy fram för att smaka, han körde skeden i min sorbet och hans minspel kommer jag nog aldrig glömma, återigen tänkte jag, nu är det kört. Men efter överläggning i juryn och mer provsmakande så stod jag helt plötsligt som vinnare med följande motivering:

“Vi smakade på din sorbet först, där tyckte vi att du gått för långt det var en surskala, det är inte ok… men sen när vi grävde ner i den där kompotten med tranbär, apelsin och ingefära allstå den sötman och den goda rondören som den ger förlåter all syran i sorbeten och vi visste inte att tranbär kunde vara så himla god som du gjorde idag, bra jobbat.”

 

Här är min vinnande höstdessert med tranbär.

Här är min vinnande höstdessert med tranbär.

När det är dags för provsmakning kommer Roy Fares fram och ska smaka på min dessert.

När det är dags för provsmakning kommer Roy Fares fram och ska smaka på min dessert.

Reaktionen kanske inte var den bästa, för surt sa Roy om tranbären.

Reaktionen kanske inte var den bästa, så surt sa Roy om tranbären.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*