En riktigt skön seger när lakritsdrottningen kom på besök.

En riktigt skön seger när lakritsdrottningen kom på besök.

4 years ago 0 0 1975

Efter förra veckans kämparseger i teknikstafetten så var det åter dags att kavla upp armarna och ta sig an nya utmaningar på egen hand igen. Vi är nu halvvägs in i tävlingen och när man ser tillbaka i backspegeln så är det 6 st enormt duktiga konditorer som har fått lämna programmet. Samtidigt måste man också fokusera framåt och vara medveten om att på bänkarna bredvid en står 6 st minst lika duktiga och hungriga konditorer som kommer ge allt för att inte hamna i botten.

När vi står och väntar på att få gå in i köket kan man nästan ta på nervositeten och spänningen som råder, alla vill vinna nu, alla vill ha den så åtråvärda immuniteten så man sitter säkert inför stora utmaningen. Själv står jag mest och tänker på att gå in och ha roligt som jag brukar, är man glad och positiv så lagar man mat med hjärtat och det har ju än så länge varit ett vinnande koncept. För mig handlar det mycket om känsla och att våga vinna.

När vi går in i dessertköket så möts vi av ett välbekant ansikte, bredvid Roy Fares står nämligen lakritsdrottningen Elisabeth Johansson. Jag ser mig runt i köket och ser ett bord uppdukat med alla lakritssorter man kan tänka sig, där är lakritsrötter, salmiak, lakritsnappar, lakritspasta osv osv……

På våra bänkar står en korg som är övertäckt med en handduk. Väl framme vi våra bord så får vi reda på att vi ska göra en dessert med lakrits och den råvaran vi har i korgen. Vi lyfter på handdukarna en efter en, där är plommon, kaffe, chili och många andra råvaror som är smakkompisar med lakrits. Under min handduk döljer sig en korg fylld med underbara hallon och jag tänker YES! det här kommer passa mig perfekt.

Hallon är en råvara som jag verkligen älskar att jobba med men inser samtidigt att det kommer bli enormt svårt att sticka ut i mängden eftersom hallon och lakrits är en ganska vanlig smak kombo. Tävlingen drar igång och vi har som vanligt en och en halv timme på oss. Direkt så får jag en idé med att göra en hallon och lakritspannacotta som jag gjuter i botten på en djup tallrik. Tanken är sen att jag ska dölja pannacottan med en vit chokladcremeux, citron och lakritsmaränger, citron och lakritsglass, lakritsinkokta hallon samt en hallon och lakritskonfekt uppe på så att den blir som en liten överraskning i bottnen.

Tanken som sen slår mig är hur fan jag ska hinna allt detta på en och en halv timme. Det får bära eller brista jag sätter igång med min glass eftersom den måste in i frysen för att hinna frysa. Nästa moment är att få igång pannacotta, lakritsmarmelad, chokladcremeux, inkokta hallon, maränger, nogatinflarn, ja man kan säga att det är många bullar i luften just nu.

Allt går i ett rasande tempo och bakom oss går Lakritsdrottningen och övervakar varje litet steg vi tar.  Pulsen är på max och stressen är enorm, men jag bara ska hinna. Nästa sak jag hör är när juryn skriker ut att halva tiden har gått, man är som i en bubbla. Man varken hör eller ser man är bara fullt fokuserade på uppgiften och att man måste våga för att vinna. När det är 10 min kvar känner jag att det kan gå vägen men det kommer bli på det berömda “f-håret” som MY hade sagt. Juryn räknar ner 10, 9, 8, 7………… man kämpar och sliter och när tiden är ute tittar jag ner på mina tallrikar,  jag hann och jag är så jäkla nöjd över det jag ser och magkänslan säger att jag ligger bra till.

Juryn går sedan runt och smakar på våra mästerverk och precis som vanligt är det omöjligt att utläsa om dem tycker det smakar bra eller dåligt. Den ända reaktionen vi märker av är när Roy smakar på Martin J chili och lakritsdessert för den var tydligen riktigt stark vad man kan utläsa på Roy´s minspel.

Man står på helspänn när det är dags för juryn att tillkännage vilka två som är i botten och i toppen. I botten hamnar mycket oväntat Sabina och Elsa och man tänker, oj vad hände där? När Roy sen avslöjar vilka två som presterat bäst i snabbutmaningen så visar det sig att det står mellan mig och Jonas. Nervositeten och ångesten kommer krypande och man tumlas runt mellan hopp och förtvivlan för man vill ju så gärna vinna. Sen hör jag Roy säga: Den som vi tycker har presterat bäst i denna snabbutmaningen och vinner immunitet inför stora utmaningen är….. Martin Morand.

JAAAAAA! jag knyter nävarna och känner hur segerruset rusar genom kroppen och när Elisabeth läser upp sin motivering känner jag en enorm stolthet:

-Du fick lakrits och hallon, kanske inte den svåraste utmaningen idag men du presenterar din dessert på ett intressant och överraskande sätt. Din lakritskonfekt, jag har ätit det mesta med lakrits men det här var faktiskt en klockren konfekt som du presenterade och den kommer jag komma ihåg länge.

Vi går sedan ut till omkläddningsrumet där dem andra konditorerna gratulerar mig till vinsten, men man märker också av en viss avundsjuka att jag precis vunnit min tredje immunitet. Jesper kommer fram till mig och säger med ett leende på läpparna “din lille jävel du ska inte ha någon mer immunitet”

Vi laddar om inför stora utmaningen och när vi går in i köket anar vi att där är något djävulskap på gång för juryn ser så där, oroväckande nöjd ut. Framför oss står det 7 st klocher. Vi ställer oss vid våra bänkar och juryn avslöjar att vi ska göra om en husmansklassiker till en dessert.                                                               I tur och ordning går vi fram och lyfter på varsin kloche, där är biff rydberg, hawaiipizza, blodpudding… tillsist har turen kommit till mig och jag går fram till min kloche och lyfter, det som döljer sig under locket är en rejäl portion med ugnsbakad falukorv med potatismos. Ett glädjande skratt sprider sig genom köket när dem andra tävlande ser min rätt och det ända jag tänker är hur i hundan jag ska få ihop det här.

Tävlingen drar igång och jag inser ganska snabbt hur stor nytta jag har av min erfarenhet från mina tidigare tävlingar i OS och VM just denna dag. Jag bestämmer mig snabbt för att jobba med smultron när jag ska göra min så kallade “falukorv”.

Jag börjar med att gör en smultronmousse som jag försöker rulla in i plastfilm för att få en korvliknande form. Första försöket med korven går ju inte så bra då plastfilmen spricker vilket uppmärksammas av juryn. Sebastien är då snabbt framme hos mig för att se hur det går med min korv. Det första han säger är att han imponeras av färgen som är identisk med falukorv. Jag rullar ihop och spänner min smultronmousse och plötsligt så spricker plastfilmen och moussen sprutar ut över hela Sebastien som snabbt döper om min rätt till “Farligkorv” vilket får dem andra deltagarna att bryta ut i en skrattattack.

När tävlingen är klar har jag lyckats skapa en fantastisk dessert som är otroligt likt originalet. Framför mig ser jag en ugnsgratinerad falukorv fast som dessert. Om den smakar lika bra som den ser ut så kanske jag ta hem en dubbel och vinna även denna tävling, man hoppas men även dem andra har skapat fantastiska husmanskost rätter.

När det är dags för juryrummet så vill juryn träffa mig, Sabina, Elsa och Jesper och jag känner direkt att jag kommer vara i toppen. Väl inne i juryrummet så hamnar jag och Sabina i toppen och Elsa och Jesper i botten. Spänningen är olidlig men vad som än händer så är jag oerhört stolt och nöjd med min prestation. Vinnaren avslöjas och Sabina är den som drar längsta strået och man får nöja sig med en hedrande andra plats vilket inte är fy skam. Jag och Sabina lämnar juryrummet och man lider verkligen med dem två som lämnas kvar i väntan på domen vem som får lämna dessertmästarna. När dem kommer tillbaka till omklädningsrummet rinner tårarna ner längs kinden på Elsa. Man förstår att det var hennes tur att lämna tävlingen vilket nog kom som en chock för alla.

Alla kramar om Elsa och trots att man vunnit snabbutmaningen och knipit en hedrande andra plats i stora utmaningen, så bytts känslorna snabbt ut mot förtvivlan och sorg när ytterligare en fantastiskt duktig konditor får lämna programmet. Elsa är en otroligt smaksäker konditor som jag har stor respekt för och det får en att inse att vem som helst kan stå på tur i nästa tävling.

Så håll tummarna, Martin “Lakritskungen” Morand

Juryn ser riktigt nöjd ut när jag presenterar min "Falukorv"

Juryn ser riktigt nöjd ut när jag presenterar min “Falukorv”

Orginalet och min tolkning på “Falukorv” när uppgiften var att göra om en husmansklassiker till en dessert.

Smultronmousse med smultronketchup, gratinerad vit choklad, passionsfrukt och mandelsorbet samt romflamberade plommon och päron.

Smultronmousse med smultronketchup, gratinerad vit choklad, passionsfrukt och mandelsorbet samt romflamberade plommon och päron.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*