MARTIN M vs SABINA !!! Vem får möta Jonas i finalen och göra upp om titeln Dessertmästare 2015?

MARTIN M vs SABINA !!! Vem får möta Jonas i finalen och göra upp om titeln Dessertmästare 2015?

6 years ago 2 0 2939

http://peterstarkauthor.com/2014/05/27/until-the-teeth-fall-out-of-your-head Äntligen var det dags för semifinal i Dessertmästarna 2015 och nu står det mellan Jonas Nilsson, Sabina Karlsson och mig, Martin Morand.

cheap generic Clomiphene online Från början stod vi 13 st enormt duktiga och hungriga konditorer där i Dessertmästarstudion, som ville göra upp om titeln att bli årets mästare. En efter en har dem lämnat tävlingen och nu är det bara upploppet kvar, slutet är nära. Tänk att en av oss tre kommer vara den som tar hem titeln.

buy Pregabalin online australia Jag minns tillbaka på den där dagen i mars när jag vaknade upp på Scandic Klara vid Hötorget en solig och kall dag med klarblå himmel. Ögonblicket hade kommit, det var så nära slutet och det känns verkligen som igår, även om det nu är nio månader sedan vi spelade in programmet. Jag kommer ihåg precis hur jag kände, hur jag mådde och hur nervös jag var. Jag minns hur gärna jag ville ha den där finalplatsen och få göra upp om titeln.

Väl framme i studion var det dags för dem dagliga rutinerna dvs ombyte och sminkning hos Sandra och Ellinore. Därefter följde intervjuer inför dagens tävling antingen med Per, Tina eller Jenny. När det sedan var avklarat var det som vanligt lite evig väntan i vårt samlingsrum. När alla i produktionen sen gjort sig klara för tagning kom Sarah in och hämtade oss och sa att det var dags. Det sista vi gjorde innan vi gick in i studion var att sätta på oss myggorna dvs våra mikrofoner. Det är också vid dessa tillfällen som nerverna och nervositeten började krypa sig på. Vi har genomgått många tävlingar nu och fantasin börjar liksom sina en aning. Snart har jag gått igenom hela min repertoar. Kan man hitta på fler och mer saker på så här kort intensiv tid?

Som vanligt när vi går in, möter juryn oss och jag ser ett bord fullt med ostar av alla de slag. Inte så svårt att lista ut vad dagens snabbutmaning går ut på. Huvudingrediensen är ost och den ska lyftas fram på bästa sätt. För att göra detta har vi fria händer att skapa vår dessert. Jag springer bort till den uppdukade ostbuffén och har redan bestämt mig för mögelost. Jonas dyker upp bredvid mig och vill ha en bit av den även han. Strunt samma… även om där finns åtskilliga fler att välja mellan, så kommer våra rätter ändå bli helt olika varandra. Min satsning ihop med mögelosten blir mörk choklad, björnbär, aprikos och kavring…. Många komponenter hör jag det viskas… Ja jag kanske satsar stort och har många järn i elden. Men jag litar på min erfarenhet och förmåga att se helheten och att inte göra sitt yttersta på en tävling som denna existerar inte för mig. Det här är inte bara en tävling oss emellan, det är också en personlig utmaning och det är nu jag har chansen att visa alla vad jag går för. Det gäller att ta chansen när man har den.

Så mitt bland ostar, svettpärlor på min panna och snabba steg kör jag på det spår jag satt ut. Självklart sneglar jag bort på Jonas för att se vad han gör med vår gemensamma huvudingrediens och kan inte annat än känna att jag har det här. Jag tänker att han kan köra med säkra och lite tradiga kort, men det tar inte hem någon vinst det inte. Tiden springer iväg men jag lyckas presentera just den dessert som jag sett framför mig i mitt huvud. Den är elegant, har vackra färger och fylls med fantastiska smaker som harmoniserar med varandra på ett fint sätt. Ja jag känner mig väldigt nöjd med denna ostdessert faktiskt. Juryn gör sitt utlåtande och tydligen ställs osten i skuggan av de andra komponenterna istället för att glänsa som var meningen. Jag håller såklart inte med om detta men vad gör man? Nu är vi bara tre stycken kvar och var och en av oss får blandat med positiv och negativ kritik. Sämst idag var MARTIN, jag kom sist! Jonas utses ta mig tusan med hans 80-tal till vinnare. Nu gäller det att tänka om och gå in i nästa tävling med nya friska tag.

I omklädningsrummet sitter vi som bekant endast tre deltagare kvar, Jonas, Sabina och jag. Det är aningen tufft att ladda om batterierna efter förlusten men vi gör high five med varandra och går åter in till studion. Nu möts vi av juryn tillsammans med en av Sveriges främsta kockar och nu också gästdomare, Sayan Isaksson som kommit för att ge oss den stundande utmaningen. Sayan avslöjar att temat är Japan. Shit vad svårt! Inte nog med att det är relativt svårt att relatera till, vi får även en råvarukorg innehållande bland annat matcha te, soyamjölk, plommonvin, miso, ingefära, potatis och ALLT ska användas. Mitt huvud går på högvarv och jag har inte den blekaste aning om vad jag ska hitta på. Jag vet inte ens hur sakerna smakar och får ju såklart börja med att smaka på ingredienserna. Utifrån det får jag sedan försöka lita på mina smaklökar och bara sätta igång även om jag känner mig lite förvirrad. Något måste jag ju leka fram på den där tallriken…

Trots att fantasin tyckts klämts fast mellan mina två hjärnhalvor skapar jag en dessert som bygger på misobavaroise, sorbet på matchate och ingefära, sesamtuille och syrade plommon i risvinäger.

När det blivit dags att backa från våra bord pustar jag ut och har nog aldrig varit gladare att tävlingen är över. Tårtutmaningen må varit min akilleshäl men detta var mentalt en tuff dag. Väl inne hos juryn tycker jag utifrån det jag sett hos de andra deltagarna ändå att min rätt känns mest japansk på något sätt. Den känns fräsch och har även en visuell effekt av den japanska flaggan när plommonsoppan hälls i.

Som sagt var denna dag äntligen över i tävlingsstudion och nu var det bara juryrummet som återstod. Sebastien kommer in i omklädningsrummet och meddelar att juryn vill se oss alla tre. Utläggen kommer om respektive prestation och först ut ska första finalist avslöjas. Hur mycket tror ni jag i detta läget hoppas på att namnet de först ska ropa ut är mitt eget? Men nej… JONAS! Jonas tog hem vinsten och är nu i final. Så vem ska då få möta honom i finalen? Nervositeten är ett faktum och de där sekunderna innan nästa avslöjande kommer känns som många långa timmar. Kommer jag sluta som trea eller står jag i final? Det är ju så nära! Ja det visar ju sig att jag inte får svar på det nu heller. De säger att de inte kan skilja mig och Sabina åt. Vi kommer få göra upp i en duell om vem som tar den andra finalplatsen. Phu… jag är kvar! Men inget har ju egentligen förändrats efter denna helvetesdag. Vi är fortfarande tre i tävlingen. Nu jäklar ska jag tillbaka till hotellet och ladda! Jag ska fan ta den andra finalplatsen.

Blir det som jag tänkt eller åker jag ut mot enda tjejen som är kvar?

Missa inte nästa veckas program, FINALEN av Dessertmästarna 2015! Behöver jag påminna er om kanal 5 kl. 20:00?

Vi ses i rutan och GOTT NYTT ÅR allesammans!

Martin M

Skärmavbild 2015-12-29 kl. 21.22.43

Min dessert i stora utmaningen där temat var Japan.

Skärmavbild 2015-12-29 kl. 21.21.31

Min ostdessert i snabbutmaningen med björnbär, aprikos, körvel, mandel och kavring

Jury&Gästjury_Program11_Tävling2

Gästdommare denna dag var Sayan Isaksson, han har bla vunnit OS-guld med kocklandslaget och driver även en av Sveriges bästa restauranger Esparanto.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*