DESSERTMÄSTARE 2015 Martin Morand

DESSERTMÄSTARE 2015 Martin Morand

6 years ago 6 1 6982

Kan knappt förstå det själv, dagen har äntligen kommit då jag kan titulera mig Dessertmästare 2015.  Som jag har väntat och så mycket frågor, mutor och hejarop jag fått längs vägen… ja jag måste säga att ni har alla gjort ett fantastiskt jobb och försökt med allt för att få mig att försäga mig och avslöja vinnaren. Jag kan nu med största glädje avslöja att det var JAG SOM VANN!!! Fattar ni? JAG VANN!!!

Min resa i Dessertmästarna började ju för mer än ett år sedan på ett litet mötesrum i Malmö en kall novemberdag. Första steget till TV-rutan var en audition i detta trånga mötesrum, där jag framför kameran fick svara på allehanda frågor. Efter det fick jag göra min upplagning av valfri dessert. Tydligen gjorde jag någonting rätt den där dagen. I januari fick jag det glädjande beskedet att jag kommit med i programmet. Även mina goda vänner och lagkamrater i Skåne Kulinar, Jonas Nilsson och Lina Olsén kom också med i  programmet. Så där blev vi en liten skånsk trojka som skulle tampas mot några av Sveriges duktigaste konditorer.

En månad senare satt vi sedan på ett tåg tillsammans på väg mot huvudstaden och första inspelningsdagen. Man var nervös, spänd och full av förväntan, som ett barn på julafton och man var så nyfiken på vilka de andra deltagarna var. Väl uppe i Stockolm så möttes vi till sist, alla 12 motståndare som kom att bli mina vänner under resans gång. Dessertmästarna kom till att bli en helt fantastisk resa på många sätt. Det är bland det roligaste jag gjort i min karriär men också bland det värsta. Stressen och pressen i de olika tävlingsmomenten är bland det tuffaste jag någonsin ställts inför och konkurrensen stenhård. Så ganska tidigt bestämde jag mig för att bara gå in i varje tävling och ha roligt och leka med smaker, färger och texturer och det visade sig bli mitt segerkoncept.

En efter en lämnade konkurenterna tävlingen och till sist stod jag där efter att slagit ut Sabina i en tuff duell. Jag var i FINAL mot min goda vän och lagkamrat i Skåne Kulinar, Jonas. Jag minns denna dagen så väl, jag var på ett strålande humör och kände mig oslagbar även om jag visste att det var en farlig känsla att ha. Men på något sätt kändes det som om jag hade ett psykologiskt övertag både över Sabina och Jonas och dem visste om att jag skulle bli en farlig motståndare att slå. Båda ville slå mig och gav mig en riktigt tuff match. Och självklart skulle även dem kämpa till sista svettdroppen. Men just denna dag, när det som mest behövdes, så stämde allt. Jag hade roligt och en tydlig plan på vad jag ville göra för att sticka ut, men samtidigt inte ge mig ut på för djupt vatten utan göra det som jag är bra på, att skapa vackra desserter med höga smaker i olika texturer och temperaturer. Min långa tävlingserfarenhet spelade såklart också en stor roll i allt detta, då jag tävlat i pressade situationer vid ett flertal tillfällen i både Culinary Olympics och Culinary World Cup och vet vad som krävs. Man måste våga vinna och våga ha roligt i stundens allvar.

Mina rätter till stora utmaningen i finalen satt jag och komponerade på hotellrummet långt in på småtimmarna och tror jag gick och la mig 03:30 innan jag var nöjd med mina smakkombinationer. Här är mina desserter som slutligen gav mig segern med 4-1 över Jonas i finalen.

where to buy Clomiphene over the counter Dessertsoppan (snabbutmaning tid 1 tim)
– Tropisk soppa med kokos bavaroise, flamberade bananer och chokladsorbet
Kronberg Dessertmenyn (stora utmaningen tid 3,5 tim)

can you buy Lyrica over the counter Första rätten                                                                                                                                                              Granny Smith-soppa med yuzu- och fänkålspannacotta, sorbet på gröna tomater, fänkålscrudite och rågbrödschips.

Andra rätten
Rabarberpuré med yoghurtmousse, björnbärsorbet, vit chokladcremeux, pistagefinancier, havrecrumble, likörkokta björnbär och björnbärsmaränger.

Tredje Rätten
Chokladbrownie med havtorn och apelsinsorbet, mjölkchokladbavaroise, havtorn- och morotscurd, havtornsmarmelad, hasselnötssnö, havtornsnougatine och italiensk maräng.

 

Slutligen är där vissa speciella människor som jag skulle vilja ta tillfället till att tacka och som varit en stor del i denna fantastiska resa.

Först vill jag tacka min underbara familj, mina största fans och supportrar, Malin & Madicken. Dem är mina två lyckokorn i livet och som alltid ställer upp för mig och speciellt nu under detta intensiva äventyr. Det var ni som fick ta hand om hus och hem och som klarade sig utan pappa och sambo de 6 veckor jag var borta. Utan er hade det inte gått!

Jag vill också passa på att tacka dem andra deltagarna som har kommit att bli nya vänner för livet. Utan er hade den här resan aldrig blivit så rolig som den blev, så från mitt hjärta stort tack, även om jag vet att ni är lite bittra att det var jag som vann och inte ni… 😉

Jag vill även tacka kanal 5 och alla i produktionen för att jag fick chansen att göra det jag älskar och för att ni orkade stå ut med oss galna konditorer när vi snodde era sparkcyklar och hade race i korridorerna.

Jag vill jag tacka min arbetsgivare Johan Ahlbin och Caterevent för att jag fick möjligheten att vara borta från jobbet.

Till sist men absolut inte minst, vill jag rikta ett stort TACK till alla er som följt mig i TV-rutan och hejat vecka efter vecka, ni är helt underbara och har varit ett fantastiskt stöd!

NU börjar det……

Martin Morand – Pastry Inspiration

Min vinnande dessert i duellen mot Sabina Litchimousse med hallon, hibiskus, mandel och yoghurt.

Min vinnande dessert i duellen mot Sabina. Litchimousse med hallon, hibiskus, mandel och yoghurt.

Min dessertsoppa i snabbutmaningen

Min dessertsoppa mot Jonas i snabbutmaningen vilket gav mig ledningen med 1-0

Första rätten i min dessertmeny

Första rätten i min dessertmeny

Andra rätten i min dessertmeny

Andra rätten i min dessertmeny

Tredje rätten i min dessertmeny

Tredje rätten i min dessertmeny

Det var inte alltid lätt att imponera på denna mycket kompetenta jury men denna dagen verkade dem nöjda med min prestation

Det var inte alltid lätt att imponera på denna mycket kompetenta jury men denna dagen verkade dem nöjda med min prestation

Dem gamla tävlingsdeltagarna var givetvis och hejade på i finalen

Dem gamla tävlingsdeltagarna var givetvis och hejade på i finalen

Den första att gratulera till segern var min motståndare Jonas, en sann tävlingsmänniska och vän

Den första att gratulera till segern var min motståndare Jonas, en sann tävlingsmänniska och vän

Första selfien med Dessertmästaren 2015 ville så klart Sabina ha :)

Första selfien med Dessertmästaren 2015 ville så klart Sabina ha 🙂

Sen hissades man natten lång av sina nyfunna vänner, kärlek till er alla och stort tack!

Sen hissades man natten lång av sina nyfunna vänner, kärlek till er alla och stort tack!

1 Comment

  1. ola

    7 years ago

    Grattis Martin det är du väl värd ? ?
    Önskar gamle Hugo

    Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*