Marsipangrisar på flygande mattor

Marsipangrisar på flygande mattor

4 years ago 0 0 1467

Nja några flygande mattor blev det inte, men marsipangrisar med äpple i munnen och en barnbok med Aladdin.

Ny dag och jag har fått känna på nya köket lite och det ska bli oerhört kul att köra igen. En vinst i ryggen men i det stora hela spelar den inte så stor roll. Därför tar jag nya tag och känner mig lika nervös vid frukosten som förra veckan. Vad ska dagens utmaningar bjuda på?

 

Bild: Jonas Santos Oliveira

MARSIPAN

Inne i studion kommer vi fram till uppdukade bord med en stor klump marsipan med en mindre röd boll ovanpå och lite verktyg. Ok, jag kan inte alls tänka på grisar men jag förstår att vi ska göra några figurer i alla fall. Så marsipangrisar, hur ser dem nu ut egentligen? Hur gör man en gris? Kravet är ju två öron, ögon, knorr och ett äpple i munnen och den som har flest vinner. Snabbhet är det som gäller alltså!

KUL!!!

Min plan är att göra en modell och sedan göra upp ett par stycken då utifrån erfarenhet går det snabbare att göra saker flera i taget, än att göra en helt färdig och sedan börja på nytt. Så kommer den där noggrannheten in och börjar direkt tänka för mycket på detaljer. Men snyggast var ju inte kravet! Samtidigt vill man inte skämmas för mycket, när folk ska kunna sitta där hemma i TV-sofforna och tycka och tänka. Det är ju faktiskt så himla mycket enklare att sitta där hemma, man hinner tänka efter, man kan undra varför man inte gjorde si istället för så, man ser mer än vad man gör när man står där på sin lilla plats och känner inte i närheten av den stress och press som ligger på en. Jag har själv suttit i soffan.

Jag vill minnas att jag hinner snegla lite och ser hur det går för dem som står närmast, öka! ÖKA MALIN! Snabbar på lite och även om det känns som att “jaja det är lugnt, det hinner jag lätt” så går tiden blixtsnabbt och vips så hann jag precis med en liten gris till. Ninas är helt klart dem snyggaste, där är en som har rutin på detta och briljerar i utseende men Johan kammar hem segern med sina något sälliknande “grisar”. Grattis Johan!

 

BABYSHOWER –  Aladdin.

Vet ni, när jag var liten så minns jag att i ett grannhus kollade man gärna på filmen Aladdin. Det var inte alls min kopp te. Jag kan inte ens minnas att jag någonsin sett hela filmen. Åh! Vilken ångest! Förstå då känslan när man också vet om att Roy i sin tur hade det som sitt tema när han tävlade  och vann Årets konditor för några år sedan. Holy makaroni!

Allra roligast hade varit om vi fått göra en dessert såklart, men den här gången skulle vi duka fram en mindre buffé. Mina tankar går direkt till mellanöstern. Jag vill gärna ha med lite utav smakerna också, inte bara utseende. På så sätt blir det Aladdin i dubbel bemärkelse tänker jag. Sen vet jag ju inte om det är populärt hos juryn eller ej men så bestämmer jag i alla fall. Så kommer tvisten! Johan som vann med sina sälar får möjligheten att byta saga med någon utav oss andra. Åh nej! Alltså även om det kanske varit lite roligare i och med min historia med Aladdin så är hjärnan redan förbi planeringsstadiet och uppe i tillvägagångssätt. Det skulle ställa till det alltså, om han tog min bok. Hjärtat klappar några extra slag när han närmar sig men PHU!, han gick förbi.

Tartletten blir min huvudgrej och jag väljer apelsin, aprikos, muscovadomaräng med lite saffran. Den känns bra faktiskt! Det går som jag tänkt och marängens former får symbolisera tornen i sagan.

Glasdesserterna får smak av sharon med lite kryddor som kardemumma och kanel (lite chansning där – aldrig jobbat med det förut och kompotten blev alldeles sträv), filmjölk och pistage.

I min mousseglass väljer jag björnbär för att få fram den lila färger och gör också en coulie som jag tänker ska vara en tippel inuti glassen. I samma sekund eller till och med sekunden innan, tänker jag att det blir inte bra. Det kommer ju inte stelna. Varför gör man det då ändå? Den här glassen blir bara en enda stor pinsam grej när det sen också blir ont om tid. Jag plockar ur pinnarna fastän man såklart inte ska dra ur dem och glassen sitter inte alls bra på pinnarna efter det. Såklart! Jag häller den vita chokladen över dem då det INTE kommer gå att doppa. Men har jag nåt galler? Nej jag häller på plan yta. BIG MISTAKE. SÅKLART! Egentligen vill jag inte ens ställa fram dem. Det känns riktigt jobbigt. Fast jag har inget annat att ställa fram heller och då har jag en sak som fattas, det känns värre. Så jag väljer att dra fram de där pinnarna som känns som tjocka sköldpaddsskal mer än en fin glasspinne.

När tiden är ute känns det sådär! Rent visuellt finns Aladdin där, det tycker jag verkligen. Sen hur vida dem ska gilla smakerna är lite osäkert men jag tror det blivit bra det också. Det är den där förbaskade glassen som man knappt kan smaka på för den sitter ju fast i fatet. Jag hoppas jag i alla fall inte är sämst idag och får åka hem. Men jag har gott självförtroende och tror på att det finns fler fördelar än nackdelar med mitt uppdukade bord.

Juryn tar ett beslut och jag tycker utan att smakat på de andras eller mitt eget för den delen att Josef helt klart borde kamma hem den här segern. Det andades Djungelboken lång väg – BRA jobbat Josef!

Skämtsamma och glada Thomas fick tyvärr vara den första att lämna. Tråkigt men det är också det en tävling går ut på.

 

Med lite obalans i nerverna tar vi nya tag inför nästa vecka. Vad tror ni då ska hända?

Kanal 5 – 21:00

 

Buffén som juryn redan fått smaka på.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*